Pertemet otti leikkeiden tuotannon omiin käsiin

Sorsakoskelainen Pertemet aloitti kokonaisvaltaiseen kehitysohjelmaan kuuluvan investointiohjelman toteuttamisen hankkimalla konekaluston jatkoksi Soitaab-hienosädeplasman. Hankinnan perustana on tarve lyhentää leikkeiden toimitusaikoja ottamalla niiden valmistus omaksi tuotannoksi.

Pertemet aloitti investointiohjelmansa toteutuksen Soitaabin hienosädeplasmalla. Leikkauspöydän kooksi valikoitui 3000 x 1500 mm.


- Totesimme, että toimitusaikojen jatkuvasti lyhentyessä leikkeiden ostaminen tuottaa omat haasteensa toimitusaikojen ja joustavuuden suhteen. Omalla tuotannolla tiedämme aina tarkalleen, milloin leikkeet saadaan ja voimme myös ottaa jonkun tietyn leikkeen työjonon ohi tarvittaessa. Plasma oli ykkösvaihtoehto käytännössä alusta asti, sillä niissä hinta ja ominaisuudet ovat hyvin tasapainossa meidän tarpeisiin nähden. Leikkeistä hieman yli puolet ovat hiiliterästä sekä loput ruostumatonta ja haponkestävää, paksuuksien ollessa 3 mm tai enemmän, kertoo Pertemetin Toni Teittinen.

- Investointiohjelman toteuttaminen aloitettiin vuoden vaihteessa. Toimittajaa haettiin tarjouspyynnöllä ja lopullinen valinta tehtiin punnitsemalla tarkasti kokonaisuutta. Koneen ominaisuuksien pitää luonnollisesti olla riittävän hyvät, mutta myös käyttöönotolle ja jälkimarkkinoinnille laitettiin paljon painoa. Huollon saatavuuden pitää olla kunnossa. Jos vikaa ilmenee, on silloin jo se verran kiire, että turhaan odotteluun ei ole aikaa. Fredsen paketti oli toimiva ja meillä oli vahva luottamus heidän toimintatapaansa.

- Kone on ollut käytössä maaliskuusta asti ja kaikki on toiminut kuten pitääkin. Tavoitteena on koko ajan ollut, että yllätyksiä ei tule, vaan kaikki toimii kuten on tarkoitettu. Oman tuotannon myötä prosessi on paremmin omassa hallinnassa ja pystymme palvelemaan paremmin. Suunnitelmissa on investoida myöhemmin lisää leikkaavaan työstöön, mutta Soitaabista ei ole tarkoitus luopua, Teittinen lupaa.

Virtalähteeksi Thermal Dynamics ultracut 130 XT leikkauskaasuna on O2, N2, H35 tai ilma, suojakaasuna ilma, N2, H35 tai vesi. Modulaarinen rakenne mahdollistaa virtalähteen "tehon" noston aina 400 ampeeriin asti.

Plasma on kustannustehokas vaihtoehto Pertemetille, jonka tyypillinen leikkeen paksuus on 3 mm tai enemmän.